MLTC Jeugd Laddercompetitie 2017

MLTC heeft besloten om dit seizoen speciaal voor de oudere jeugd (geel) een laddercompetitie te organiseren. Deze vorm van interne clubcompetitie is iets wat vroeger met veel plezier werd gespeeld tijdens het gehele buitenseizoen op de buitenbanen van de club.

Alle tennisleraren bij MLTC zijn super enthousiast over het idee, maar ook andere MLTC leden en ouders geven aan hoe leuk de laddercompetitie kan zijn!

Waar is de laddercompetitie dan precies voor bedoeld?

  • Je speelt tegen tennissers van hetzelfde niveau
  • Je leert ook andere clubspelers kennen waar je weinig of nog nooit tegen hebt gespeeld
  • Je speelt regelmatig een partijtje tennis
  • Je kunt oefenen wat je tijdens de training hebt geleerd
  • Sommige leden gebruiken deze competitie ook als extra training voor tennis toernooien.

In samenwerking met de tennisscholen en op basis van informatie bij de KNLTB is er een eerste ladder gemaakt met 3 onderdelen/categorieën, te weten:

  • Eredivisie
  • Hoofdklasse
  • 1ste Klasse

Om meer uit te leggen over de laddercompetitie hebben we hieronder de meest voorkomende vragen al voor jou beantwoord.

  1. Voor wie is deze laddercompetitie?
  2. Waar wordt de laddercompetitie gespeeld?
  3. Hoe lang duurt de laddercompetitie?
  4. Hoe werkt de laddercompetitie voor de Eredivisie?
  5. Hoe werkt de laddercompetitie voor de Hoofdklasse en de 1ste Klasse?
  6. Hoe wordt de ladderwedstrijd gespeeld, en wat is de puntentelling?
  7. Hoe kan ik iemand uitnodigen voor een tenniswedstrijd voor de laddercompetitie?
  8. Hoe geef ik de eindscore van de ladderwedstrijd door?
  9. Wat is de procedure als ik niet kan spelen?
  10. Waar kan ik mijn actuele ladderpositie op de ladder bekijken?
  11. Wat als ik niet met mijn telefoonnummer in de laddercompetitie map wil staan?
  12. Wat als je niemand gaat uitnodigen?
  13. Wat moet ik doen om mij aan- of af te melden voor deze laddercompetitie?
  14. Kunnen er tussentijds ook spelregels worden aangepast?

Bekijk voordat je hieronder de antwoorden leest, eerst even de bijlage met de voorlopige ladderindeling.

Antwoorden:

1. Voor wie is deze laddercompetitie?
De laddercompetitie is voor alle MLTC leden die met de gele bal spelen en maximaal 18 jaar oud zijn op 1 januari 2017. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen heren en dames, dus het is een gemengde competitie. In de bijlage vind je een voorlopige indeling van onze MLTC laddercompetitie. Deze bijzondere ladder bestaat uit twee Pyramides met een schoorsteen.

De eredivisie wordt bij de start aangevoerd door Mattheo Knoop. De hoofdklasse wordt vervolgens aangevoerd door Kim van Dijk en ten slotte de 1ste klasse door Tijn Vente. Deze toppers zullen natuurlijk worden uitgedaagd door de andere MLTC’ers die de ladder verder (omhoog) willen gaan beklimmen! *Bij de indeling zijn we deze eerste keer uitgegaan van de onderlinge  rating en hebben  aanpassingen gedaan bij de dames in de eredivisie.

2. Waar wordt de laddercompetitie gespeeld?
De laddercompetitie wordt gespeeld op de buitenbanen van MLTC.

3. Hoe lang duurt de laddercompetitie?
De laddercompetitie start op 1 april en loopt tot het begin van de herfstvakantie, dus kortom het hele buitenseizoen!

4. Hoe werkt de laddercompetitie voor de Eredivisie?
De laddercompetitie voor de Eredivisie tennissers is een rechte ladder of ook wel een schoorsteen. De eredivisie spelers mogen per keer een speler uitdagen die 1 of 2 posities hoger staat op de ladder. De wedstrijd moet binnen 14 dagen worden gespeeld. De geplande wedstrijd en de eindstand wordt in de laddercompetitie map genoteerd. Wordt de partij gewonnen door degene op een lagere ladderpositie, dan wissel je van plek op de ladder (uitdager klimt en de verliezer daalt). Als de uitdager verliest dan blijven de spelers op dezelfde plaats op de ladder staan. Deze spelers moeten allebei eerst weer een andere wedstrijd hebben gespeeld voordat er opnieuw wordt uitgedaagd of er moet minimaal 14 dagen worden gewacht met een nieuwe uitnodiging. Zodra er een wedstrijd is afgesproken, mag je tussendoor geen andere wedstrijd voor de laddercompetitie meer spelen.

5. Hoe werkt de laddercompetitie voor de Hoofdklasse en de 1ste Klasse?
De laddercompetitie voor de Hoofdklasse en de 1ste klasse is in een Pyramide vorm. Daarvoor gelden bij het uitnodigen van spelers iets andere regels. Voordat je een willekeurige speler uit de rij boven jou in de Pyramide mag uitnodigen, moet je eerst een wedstrijd hebben gewonnen van een speler links van jou in de rij. Sta je helemaal links dan werkt het anders en kun je alleen iedereen in de rij boven je uitnodigen. Verder gelden dezelfde regels als in de eredivisie ( zie antwoord  4).

Voorbeeld van de 1ste Klasse volgens de voorlopige ladderindeling:
Sybren zal eerst een wedstrijd moeten winnen van Esmee of van Ebeline, voordat hij Jort J. of Madeleine mag uitdagen. Ebeline staat helemaal links dus mag gelijk Jort of Madeleine uitdagen. Als iemand al is uitgedaagd door iemand anders dan moet je wachten totdat die wedstrijd is gespeeld.

Nummer 1 en 2 van de Pyramide ladders promoveren in ieder geval volgend seizoen naar de volgende categorie, dus naar de hoofdklasse of naar de eredivisie!

6. Hoe wordt de ladderwedstrijd gespeeld, en wat is de puntentelling?
Er worden alleen enkels gespeeld. Je zorgt zelf voor de ballen. Voor de telling geldt dat bij een eventuele 3de set een supertiebreak tot 10 wordt gespeeld, dus geen hele derde set. Na het inspelen van 5 minuten begint de wedstrijd. Zorg er voor dat je leuke en sportieve wedstrijden speelt!

7. Hoe kan ik iemand uitnodigen voor een tenniswedstrijd voor de laddercompetitie?
Je kunt iemand uitnodigen voor een wedstrijd door gebruik te maken van het telefoonnummer {in de laddercompetitie map). De wedstrijd moet binnen 14 dagen worden gespeeld. Je vermeldt de geplande wedstrijd met de datum in de map. Zo kan iedereen zien wie er al een afspraak heeft staan.

8. Hoe geef ik de eindscore van de ladderwedstrijd door?
De wedstrijd en de scores noteer je in de laddercompetitie map in de kantine van MLTC en je stuurt beide per mail de eindstand door aan de ladder coördinator Femke ( tennisladdercompetitie@outlook.com ).

9. Wat is de procedure als ik niet kan spelen?
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je niet kunt spelen; je bent ziek geworden of geblesseerd geraakt, door weersomstandigheden kan er niet worden gespeeld, je bent op vakantie of een andere reden. Als eerste moet je dit bespreken met je tegenstander en kijken of jullie een oplossing kunnen bedenken. Komen jullie er niet uit dan schrijf je dit in de laddercompetitiemap met de reden erbij en jullie sturen een mail aan de ladder coördinator, dan wordt er voor jullie bepaald hoe het verder gaat met de scores en ladderposities

Komt één van de spelers zonder bericht niet opdagen voor afgesproken wedstrijd, dan heeft hij/zij verloren.

10. Waar kan ik mijn actuele ladderpositie op de ladder bekijken?
We starten met een Laddercompetitie Map die in de kantine ligt, daarin vind je de tussenstand van de ladderposities die wekelijks wordt bijgewerkt en de namen en telefoonnummers om nieuwe wedstrijden af te spreken.

11. Wat als ik niet met mijn telefoonnummer in de laddercompetitie map wil staan?
Als je om privacy redenen niet wilt dat je telefoonnummer wordt vermeld in de map, geef dan aan hoe iemand je wel kan bereiken. Dan passen we dit voor jou aan of je past het zelf aan in de map.

12. Wat als je niemand gaat uitnodigen?
Het is natuurlijk super jammer als je niet mee wilt doen, want er zijn vaak voldoende buitenbanen vrij, maar voel je ook niet verplicht. Je hoeft in principe niemand uit te nodigen, dan gebeurt er niets en blijf je op dezelfde positie op de ladder staan. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je door iemand anders wordt uitgenodigd. Als je dan weigert dan schuif je wel door naar de ladderpositie van degene die je heeft uitgenodigd.

13. Wat moet ik doen om mij aan- of af te melden voor deze laddercompetitie?
Aanmelden voor de laddercompetitie kan via de  tennistrainers of via een mail aan de laddercompetitie coördinator.
Als je ondanks alles toch niet mee wilt doen, dan kun je een mail sturen naar tennisladdercompetitie@outlook.com onder vermelding van ‘Laddercompetitie’. Zet je ook in de afmelding waarom je niet mee wilt doen. Daar kunnen we misschien van leren en dan er de volgende keer ook meer rekening mee houden.

14. Kunnen er tussentijds ook spelregels worden aangepast?
Dit jaar is de eerste keer dat we de laddercompetitie spelen, dus er komen tussentijds ook mededelingen  over mogelijk vernieuwingen en verbeteringen. Bijvoorbeeld over promotie naar een hogere klasse. Hebben jullie zelf ook goede tips, geef die dan vooral aan ons door!

We hopen jullie dit voorjaar al met veel plezier te zien tennissen  in deze interne laddercompetitie van MLTC. Alleen samen kunnen we er een mooie, sportieve  en leuke competitie van maken! Mocht je nog vragen hebben stel ze dan gerust aan je tennisleraar  of stel je vraag  per email.

Alvast dank voor jullie sportieve deelname en …… er zijn ook prijzen te verdienen  ;-)

Femke Zeeman,
Coördinator laddercompetitie 2017
namens de jeugdcommissie van MLTC
E-mail: tennisladdercompetitie@outlook.com

Deel dit bericht!